Kiedy byłem trochę bardziej aktywny na forum serwisu sportów motorowych www.autoklub.pl umawialiśmy się regularnie na wspólne śmiganie gokartami. Może byli by chętni na tego typu eventy? Zbieramy chętnych klubowiczów, rodziny, przyjaciół w danym mieście gdzie jest tor (są tory). Umawiamy datę, czas i miejsce i pędzimy by się wyszaleć, wyżyć w bezpiecznym miejscu a nie od świateł do świateł :diabelski_usmiech . Każdy komu nie są straszne obolałe stawy i mięśnie, każdy komu nie obcy jest głód rywalizacji, każdy kto lubi sobie strzelić drifta, wie jaka to frajda. Są chętni?
Turbosprężarka
Zwiń
X
-
Turbosprężarka
Witam , mam octavię I 1.9 TDI , silnik 90 KM 1 U5174 ALH z 2005 roku , którą kupiłem w tamtym roku po przebiegu 260 tys. km z książką serwisową . Octavia od nowości zalewana jest olejem syntetycznym mobil 5W/50W z wymianami po ok. 8 tys. km , "latała" po polsce na trasach . Teraz jest używana do jazdy po mieście jako taksówka . Teraz ma przebieg prawie 300tys. km .
Od jakiegoś czasu zauważyłem niewielkie wycieki oleju pod zderzakiem z prawej strony ( pasażer ) , mechanik bez sprawdzenia powiedział że to turbina . Jeżeli chodzi o przyśpieszenie uważam że jest dobre , a kopcenie tylko przy wysokich obrotach na czarno.
Nie wiem co mam zrobić a nie chcę być oszukanym przez warsztat i dlatego piszę do Was.
Z góry dziękuje za pomoc oraz proszę w miarę możliwości o szybką odpowiedź .
-
-
Zamieszczone przez Jarek47Wielkie dzięki za szybką i mam nadzieję trafnął diagnozę
Zamieszczone przez Jarek47P.S Czy można tak jeźdźić bez spowodowania innych uszkodzeń :?: :?:
Jak jest mała to luz, nic się nie stanie. Ale na pewno się nie zmniejszy.
Komentarz
-
-
Witam,
Co prawda miałem Opla Zafirę w dieslu ... więc pozwolę sobie dodać parę słów od siebie. Pewna ilość oleju w intercoolerze to norma bo każde turbo przepuszcza nawet nowe.
Zlokalizuj dziurę i zaklej dobrym klejem bo tam jest ciśnienie i może wydmuchać. Kontroluj zużycie oleju bo jak nagle wzrośnie to może to oznaczać koniec uszczelnienia na turbo nagły wtrysk oleju silnikowego do cylindrów ... to ważne bo jak Ci puści turbo olej na silnik ... masz wtedy tzw. chorobę szalonych diesli ... obroty na maxa i prawdopodobne zniszczenie silnika + brak możliwości wyłączenia silnika.
Pozdrawiam i powodzenia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OmnibsPewna ilość oleju w intercoolerze to norma bo każde turbo przepuszcza nawet nowe.
Zamieszczone przez OmnibsZlokalizuj dziurę i zaklej dobrym klejem bo tam jest ciśnienie i może wydmuchać
Komentarz
-
Komentarz